STACJA: KAŻDY KĘS MA SENS

Prowadząca Sylwia Lenartowicz

Prowadząca pokaże uczniom, że przygotowanie smacznej, zdrowej przekąski jest szybkie i proste. Podczas wspólnego przygotowywania i degustowania przekąsek omówi bilansowanie posiłków oraz wpływ tego, co jemy na nasze samopoczucie, koncentrację. Pokaże pułapki korzystania z diet w sieci, z suplementów, energetyków i innych słodkich wspomagaczy. Młodzież weźmie również udział w kulinarnych quizach dotyczących zaburzeń odżywiania i otyłości.

Zagadnienia:

Czy znasz osobę chorującą na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie, nowotwór, alergie?

Każdego roku w Polsce będzie przybywać 400 000 dzieci z nadwagą, w tym 80 000 z otyłością.

Wsiądź do #PociąguDoProfilaktyki i odbądź #PodróżPoZdrowie!

Stacja nr 1: Bilansowanie posiłków.

Stacja nr 2: Dieta w sieci.

Stacja nr 3: Słodka pułapka czyli jak odżywianie wpływa na naszą psychikę.

Stacja nr 4: Dopalacze, suplementy i inne wspomagacze.

A to wszystko w formie warsztatów kulinarnych na miarę Masterchefa, podczas których młodzież 

weźmie udział w quizach i sprawdzi swoje umiejętności kulinarne.